top of page
Keresés
  • Szerző képeMészáros Máté

A legfontosabb eszközöm...

Egy esküvő megörökítése számomra többet jelent a képek készítésénél. Mikor már mindenki fotós az ember körül, és az emberiség történelmének legdokumentáltabb korszakában több képet készítünk, mint valaha, szerintem fontosabb az, hogy kik vagyunk a kamera nélkül. Emberi történetek fényképezésekor egy fényképész „emberi szemének” a feladata az, hogy felülkerekedve a technikán a pixelek erdejében meglássa az életet. És hát van-e emberibb történet egy esküvőnél?


Nem állítom azt, hogy a technikának nincs jelentősége ebben a szakmában, és ne higgye senki, hogy nem várom tűkön ülve a legújabb kütyü, bigyó vagy ketyere megjelenését ami megkönnyíti esküvőfotós létemet. Azt sem kérdőjelezem meg, hogy az ISO és megapixelharcban edzett újabbnál újabb gépek ne készítenének élesebb képeket. Azonban hiába a legdrágább lencse a gép elé, ha a gép mögötti nem lát.


Emberek, életek fotózásakor nem a fényképezőgép a legfontosabb eszköz. Amikor egy párral először találkozok, sokszor nincs is velem „hű munkatársam”, fegyvertelenül ülök le velük – beszélgetni. A kávégőzbe burkolt eszmecsere során a technika fel sem merül: első találkozások, romantikus leánykérések, esküvői tervekből épül a kapcsolat alapja, amit a lehetséges tortafajtákkal ízesítünk.


Ez a jegyesfotózás során folytatódik. Aki ismer, nem lepődik meg, hogy az ilyen alkalmak ritkán folynak beszélgetésmentesen, sőt! Cserébe a pár megnyílik, és el is felejtik, hogy tulajdonképpen (a korábban ijesztő) fényképezés zajlik. A vőlegény, akit egy órán át győzködtünk, hogy „jó lesz, tényleg, nem ciki”, és fanyarú arccal bújt a párja mögé a fotózás elején, órák után sem engedett haza, mondván neki még lennének ötletei pózokra, helyszínekre, amiket még szívesen viszontlátna a képeimen, de egy fröccsre még mindenképpen meghívna.


Ezek a beszélgetések és találkozások teszik lehetővé, hogy az esküvő napján, a vendégseregben megbújva, meglássam azokat az egyedi villanásokat, melyeket már korábban kilestem tőlük, amelyek csak a páré és igyekezzem ezeket egy gyöngysorba fűzni. Az ilyen történetek megörökítésekor ez a figyelmesség és kommunikáció a legfontosabb. De azért egy jó objektívet sem utasítanék vissza…

85 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page