top of page
Keresés
  • Szerző képeMészáros Máté

Ha egy kép többet mond ezer szónál...

Frissítve: 2020. febr. 14.

Mennyi az ideális képmennyiség egy esküvőn? Száz kép? Ezer? Tízezer? A technika ma már nem nagyon szab határt a mennyiségnek és a csillió gigabájtos memóriakártyákat csurig tölthetjük a menyegzőn lőtt pillanatokkal. Mikor fékezzük meg mutatóujjunkat a kioldógombon? Ezeket a kérdéseket mindenképpen fel kell tennünk magunknak, mielőtt belevágunk bármilyen téma fényképezésébe.


Egy esküvő eseményeinek megörökítése lelkiismeretes feladat, és bizony én is beleestem már abba a hibába, hogy a nagy nap szinte minden egyes másodpercét meg akartam őrizni az utókornak. A negyedik memóriakártyacsere után is, (fejemet csóválva, hiszen magam alatt vágom a fát a rám váró utómunka megsokszorozásával) tovább kattintgattam a lagziban. Rá kellett azonban jönnöm, hogy ha a pár egy szinte mozgóképekké összefűzhető képsorozatot szeretne visszanézni az esküvőjükről, akkor egy videós kollégát kér fel a feladatra. Egy fényképésznek más cél kell hogy lebegjen a szeme előtt. Ezért visszanyúltam a gyökerekhez.


Teljesen új perspektívába helyezi a dolgokat, ha egy embernek csak 36, neadjisten 24 képkockája van egy történet elmesélésre a megszokott többezer helyett. Mély levegő, leporoltam édesapám szeretett filmes Yashicáját, és belefűztem az első szalagot. Szememhez emelve új társamat minden lelassult, a lencsén át figyelve az élesedő képet a gondolataim is fókuszálódtak. Akkor és ott kell eldönteni melyik pillanatot égessük a negatívba, nincs lehetőség utólagos szelektálásra, pláne azonnali visszanézésre. Minden egyes kattanásnak súlya lesz és hirtelen ezerszeresére nő a művész felelőssége is.


A képek számával párhuzamosan inflálódhat is azok jelentősége. Ez az összes fotós műfajra igaz. Egy természetfotósnak is „egyszerű” egy madár vízre landolásáról készült 10.000 képből kiválasztani azt az egyet ami tökéletes, de talán nagyobb az értéke az elkapott pillanatnak ha mindez 5 kattintásból sikerül. Ahogy nekik, úgy nekünk esküvőfotósoknak is „vadászni” kell. Kacsa helyett olyan mozzanatokra, mikroszekundumnyi félmosolyokra, lopott csókokra egy esküvő során, melyet érdemes megmutatni még az ükunokáknak is - és akkor biztosak lehetünk benne, hogy a pár is meg is fogja.


Azért nem vagyok őrült, és minden jövendőbeli pár, aki engem olvas megnyugodhat: nem csak 36 kép készül majd az esküvőjükön, a filmes gépet én is csak „edzésre” használom. De ez a kis gyakorlat segített abban, hogy a pixelek is a legkülönlegesebb és legfontosabb pillanatokat fessék meg – azokból viszont az összeset. Így teremtve egyensúlyt. Elvégre is nincs az a jószívű nagymama aki végignézne 5000 képet együltőben.


(Borítóképért köszönet Jüch Romynak! https://romyjuchphotography.wordpress.com/ )

148 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page